Információk Új jelentkezőknek!

Szeretsz mozogni?

Szeretnél ügyesebb lenni?

Szeretnél megismerkedni egy szellemet és testet mai módszerekkel fejlesztő küzdősporttal? 

Akkor nálunk jó helyen jársz!

Minden kötöttség nélkül jelentkezhetsz és rögtön ki is próbálhatod, a karate mozgásait amelyek játékos formában megtanítanak mindazokra a technikákra amelyeket a legjobb versenyzők is gyakorolnak. De természetesen nem a verseny a lényeg  hiszen a karate célja elsősorban nem a győzelem "hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése”. Nálunk mindezt jó hangulatban megkaphatod. Azonban jó ha tudod hogy a karate edzés "nem csak játék és mese”. Garantáljuk a fáradtságot és a másnapi izomlázat is. Kíváncsi vagy milyen hangulatúak az edzések? Nem kell félned nem harapunk.  Gyere le és kérdezd meg a többieket. Ők tudják csak igazán. Ha ezek után érdekel  a karate és szeretnél velünk tartani nem kell mást tenned csak jelentkezned kell  személyesen az  edzőknél, vagy telefonon is érdeklődhetsz.  Az időpontokért és elérhetőségekért kattints ide.

Ha elhatároztad hogy lejössz edzésre mindenképpen hozz magaddal! :

  •  egy fehér pólót,
  • egy pamut hosszú melegítőnadrágot
  • egy papucsot ,

Ha edzés után zuhanyozni is szeretnél szükséged lesz még egy törölközőre és tusfürdőre. Ezt se felejtsd otthon!

 

 

Mit is fogsz kipróbálni? A Karate rövid története

A modern karate ütések, rúgások, csapások védések egyvelege amely mára védőfelszerelésekkel végzett testkultúrává, életmóddá, és versenysporttá szelidült. De ez nem volt mindig így! A keleti kultúrát átszövő szellemiség és az ehhez kapcsolódó mozgásrendszerek kialakulása egészen régi időkre nyúlik vissza. Azt bizonyára tudjátok, hogy a világon minden kultúrában megtalálható valamilyen szinten a pusztakezes harc, gondoljunk csak a gladiátorokra vagy az ókori olimpiákra. Indiában és Kínában azonban többet akartak a versengésnél. Olyan fegyver nélküli tehnikákat fejlesztettek amely mindig "kéznél" volt és alapos ismerete esetén a gyengébb legyőzhette az erősebbet. A technikák fejlesztésében legfontosabb a harci érték volt, mivel akkoriban sokszor előfordult, hogy csak a győztes távozhatott élve egy küzdelem után. A technikák féltve óvott kincsei voltak egy-egy csoportnak és apáról-fiúra szállt tovább ismeretük.

Kína mint a távolkelet legnagyobb országa, jelentős hatást gyakorolt  a mai Okinawa sziget lakóira is. A szigeteken megjelenő kínai kereskedők és katonák magukkal hozták a harcművészetüket, amelyet az őslakosok elsajátítottak. Hosszú évszázadok teltek el mire kialakult az Okinawa-te  “okinawai-kéz” egyedi küzdéstechnikája. A modern karate legfontosabb személyisége Gichin Funakoshi mester átalakította és a szigeteken kívűl is elterjesztette ezt a küzdőrendszert. Ez lett a mai Karate-do ,lefordítva “üres-kéz-útja”. Az 1930-as évektől a már addig sem egységes Karate több stílusirányzatra vált szét. Ezek a mai stílusirányzatok:

             Shotokan iskola ; alapítója: Gichin Funakoshi /ezt gyakoroljuk mi is!/

Goju-ryu iskola; alapítója: Chojun Miyagi

                                Shito-ryu iskola; alapítója: Kenwa Mabuni

                               Wado-ryu iskola; alapítója: Hironori Otsuka

         Kyokushinkai; alapítója: Masutatsu Oyama

A karate fejlődése mostanáig érzékelhető. A 40-es évektől új technikák kerültek bevezetésre,1957-től pedig megindult a versenyzés. A karate lassan olimpiai sportág lesz. Mára a gyakorlás célja nem a mindennapos harc, hanem a gyakorlatok által a testi és szellemi képességek fejlesztése, a személyiség és a jellem formálása. Az edzéseken való részvétel észrevétlenül fejleszti azokat az emberi tulajdonságokat amelyek hatására jobb emberekké, az életet jobban megértő emberekké válhatunk.

                A témáról bővebben is olvashatsz a letöltések címszó alatt!

                                                    

                                                         

                                                        Övvizsgák!

Az övvizsga fontos állomás egy karatéka életében.  Ha már megfelelő ideje karatézol  az edző jelzi hogy eljött a következő övvizsga ideje. Ennek feltétele hogy rendszeresen járjál edzésre, részt vegyél a megfelelő számú edzésen /teljesítsd a vizsgák között meghatározott kivárási időt/  és megfelelően elsajátítsd a fokozathoz szükséges technikákat. A kezdők fehér pólóban edzenek, de ahogy egyre több edzésen veszel részt szükséges lesz egy fehér gyakorló ruha "karate-gi" beszerzése is.  Az övvizsga mindig karate ruhában zajlik egy előre kijelölt időpontban amire szellemileg és fizikailag is fel kell készülnöd az edző által előre kiadott vizsgaanyag alapján!  A sikeres vizsga feltétele hogy a vizsgáztatók által kért technikákat és erőnléti feladatokat a legjobb tudásod szerint bemutasd, meggyőzve őket arról hogy  méltó lettél az áhított övfokozatra. Narancssárga öv felett a vizsga sikerességébe már beleszámíthat a versenyen való résztvétel is. A karatéban az elért tudásszintet a karate-gi kabátját összefogó öv "obi” színe jelzi. 

A shotokan karate stílusban az övszínek  a fehértől a feketéig haladnak a következő hagyományos rendszer szerint:

Az első gyemek fokozat a 10.kyu          viselhető fehér öv 1 citromsárga csík

Az második gyermek fokozat a 9.kyu   viselhető: fehér öv 2 citromsárga csík

A harmadik tanuló fokozat a 8. kyu       viselhető: citromsárga öv

A negyedik tanuló fokozat a 7. kyu        viselhető: narancssárga öv

A ötödik tanuló fokozat a 6. kyu             viselhető: zöld öv

A hatodik tanuló fokozat az 5. kyu         viselhető: kék öv 1 fehér csíkkal

A hetedik tanuló fokozat a 4. kyu           viselhető: kék öv 2 fehér csíkkal

A nyolcadik tanuló fokozat a 3. kyu        viselhető: barna öv 1 fehér csíkkal

A kilencedik tanuló fokozat a 2. kyu       viselhető: barna öv 2 fehér csíkkal

A tizedik tanuló fokozat az 1. kyu           viselhető: barna öv 3 fehér csíkkal

A tanuló fokozatok után a mesterfokozatok következnek. A fekete övet csak hosszú évek kitartó  tanulása után érheted  el. A fekete övön is megkülönböztetünk további 10 mesterfokozatot, ezek a "DAN”-ok, de ezek megszerzése már nagyon-nagyon fáradtságos munka gyümölcse.

 

 

 

  Lap tetejére Elérhetőség